Hasznos tippek,jó tanácsok senkinek sem ártanak...

Ha gondod van valamivel,vagy csak kíváncsi vagy tippjeinkre olvass tovább.

 

1.Hogyan vedd fel a póni lábát,ha ki akarod pucolni a patáját,vagy csak ellenőrizni akarod?

Az első láb felvételéhez állj közvetlenüla póni lába mellé,háttal a fejének.Símítsd végig a kezed a lábán,egészen a csüdízületig.Valózínüleg fel fogja emelni a lábát.Ha mégsem.fogd át a bokáját elölről.és emeld meg(ha kell told át a súlyát a másik lábára,úgy hogy váladdal az ő vállának dőlsz).Tartsd a pata elülső részét a tenyeredben.

A hátsulsó láb felemeléséhez állj a lába mellé,megint fejjel a far felé.Futtasd végig a kezed,egészen a csánkjáig,haladj tovább a kezeddel a lábszára belső részén a csüdig,és úgyanúgy emeld ahogyan az első lábát.A patáját tartsd a tenyeredben.

2.Milyen finomsággal kényeztesd kedvencedet?

A pónok imádják az olyan finomságokat,mint az alma,a sárga/fehérrépa,dinnye,burgonya,maszola.De a háztartási kekszet sem vetik meg. :)Persze ők a mentát és a kockacukrot is szeretik,de mi persze nem akarjuk,hogy romoljanak a fogaik,elhízzanak,ugye?;)Emellett a lovasboltokban lehet kapni jutalomfalatokat(pl:"lócsoki",almás falatka).De ne feledd,nem szabad  rászoktatni őket a nyalánkságokra,mert ha nem kapják meg őket követelözőe,ideges lesznek.De ez persze nem azt jelenti,hogy néha nem kaphatnak (természetesen ha megdolgozta érte) "jutalom ennivalót".

Lócsemegék,amit könnyen elkészíthetsz,ha valami különlegeset szeretnél: 

Répalmák:

Hozzávalók: 4db alma,2db sárgarépa,250g zab,4 kanál szörp.

Elkészítés: Mossuk meg az almát, és vágjuk ki a magházát, üreget képezve az alma belsejében.Szeleteljük fel a sárgarépát.Keverjük össze a répadarabokat a zabbal és a szörppel.Töltsük meg az almát a keverékkel,és kész is van.  

Répacsemege:

Hozzávalók: sárgarépa,juharszirup,zab.

Elkészítés:  Mártsuk a répát a juharszirupba, majd a zabba,és máris kész.

Lovak isteni eledele:

Hozzávalók: 7dkg búzakorpa,méz,forró víz.

Elkészítés: Öntsd a forró vizet a korpára, keverd hozzá a mézet, és hagyd kézmelegre hűlni.Jól esik majd a lovadnak egy hűvös,esős napon lovaglás után.

Pónipalacsinta: 

Hozzávalók: 1db alma,1db banán,kevés pépesített cukorrépa (12 órás áztatás után).

Elkészítés: Vádg össze a gyümölcsöket, és keverd a cukorrépapéphez. 

Wellness csemege:

Hozzávalók: 2,5 dl gyümölcsös müzli,1db friss alma,2 evőkanálnyi méz,rostos gyümölcslé.

Elkészítés: Öntsük rá a gyümölcslét a müzlire,várjuk meg amíg felszívja a gyümölcslevet.Reszeljük le az almát,és keverjük hozzá a müzlihez.Öntsük a mézet a keverékhez.Finom,eglszséges csemegét kaptunk.

Almás-répás nassolnivaló:

Hozzávalók: 1 csésze reszelt sárgarépa,1 reszelt piros alma,2 evőkanál kukoricaolaj,1/4 csésze melasz,1 evőkanál só,1 csésze zabpehely,1 csésze liszt.

Elkészítés: Először melegítsd fel a sütőt 200 fokra!Gyúrd össze az almát,a sárgarépát,a kukoricaolajat és a melaszt.Keverd bele a sót,a zabot és a liszet!Nyútsd ki és vágd formára!Süsd a sütőben 20 percig,amíg megbarnul.Hagyd kihűlni és már eheti is a lovad.

Lovak kedvence:

Hozzávalók: 3 nagy sárgarépa,3 alma (vagy banán,körte),1kg zabpehely,fél liter víz,2 gyógynövényes cukorka.

Elkészítés: A cukorkát oldd fel vízben!Reszeld le a sárgarépát és az almát,keverd össze zabbal és búzával!Add hozzá a víz és a cukorka oldatát!Ha a tészta túl száraz,önts hozzá vizet.Ha túl nedves tegyél hozzá búzapelyhet.Hagyd állni 30-45 percig,hogy a búzapehely felszívja a vizet.A tésztából két levesekanállal formázz karikákat,és tedd őket tepsibe!Süsd 200 fokon másfél óráig,időnként forgasd meg!Légmentesen tárold!

3.Hol tárold lóápoló felszerelésed?

Ezeket legjobb ha egy hordozható műanyag dobozban tárolod.(Legyen elég nagy,hogy mindennek legyen helye.)

4.Hogyan kösd le csutakolás közben állandóan ficánkoló lovadat?

Tegyél elé szénahálót,hogy legyen mivel elfoglalnia magát.

5.Mit tegyél ha lovad a lábadra lép,és csak akkor száll le rólad,ha mások arréb vezetik?

Simítsd végig a lábát,mintha ki akarnád pucolni,vagy ellenőrizni akarnád,erre remélhetőleg felemeli,és te gyorsan kihúzhatod.Ha ez nem működik dőlj a vállára,ekkor arrébb kellene lépnie.De néhányuknál az is elég hogy rájuk szólsz,vagy csettintesz a nyelveddel.

6.Hogyan húzd fel a lovad fejét ha lehajol legelni?

Nem sokat érsz azzal hogy elkezded rángatni felfelé rángatni a szárat.Legjobb ha határozottan magad felé,váltakozva húzod a szárakat.Így nagyobb nyomást fejtesz ki a szájára és felfogja emelni.

7.Mit tegyél ha lovad nem akarja a szájába venni a zablát?

Tedd egyik ujjad a ló ajkai közé,a fogak közti résbe,erre a ló magától kinyitja a száját,s ekkor finoman beillesztheted a zablát.

8.Mi tegyél ha lovad nem akar elmenni pl. egy autó mellett?

A legjobb ha hagyod,hogy megszaglássza és megnézze.Eközben halkan beszélj hozzás és simogasd.Valószínűleg,megfogja érteni,hogy nincs mitől félnie.Ha nagyonfelzaklatná magát,és a világért se menne arrafelé,akkor hagyd,válassz másik útvonalat,és próbálkozz máskor.

9.Mit tegyél ha lovad tele fújja magát levegővel hevederhúzáskor?

Húzd meg a hevedert lazán.Utána mikor kifújja a levegőt gyorsan húzd meg szorosra (persze csak amennyire kell).Ha ekkor sem jó,szólj a lovadra és gyengén ütögesd meg a hasát,majd húzd meg megfelelőre a hevedert.

10.Nem tudod mikor kell megpatkolni a lovadat?

Normálisam minden hatodik héten.Valamint ha egy patkó meglazult,vagy lesett,ha a patkók vékonyra koptak,a patkószögek kibukkannak a patából,a paták túlnőttek vagy szabálytalanul növekedtek.

11.Lótakaró kell a lovadnak,de nem tudod milyen méretű?

Mérd le az állat hosszát a szügyétől (ahol a takaró kapcsa van) a farkáig.Ha megadod ezt a méretet a boltban,az eladóa megfelelő méretű takarót tudja adni.

12.Mi tegyél ha lovad vezetésekor túl lassan megy?

Fogj a kezedbe egy pálcát. Ha a lovad nem reagál a buzdító csettingetésre,pálcáddal csípd meg hátul, anélkül,hogy hátrafordulnál.Közben megint szólj rá,hogy gyorsabb mozgásra ösztökéld.

13.Mit tegyél ha lovad vezetésekor túl gyorsan megy?

Fogj a kezedbe egy pálcát.Miközben rászólsz,hogy lassítsa a lépéseit,a pálcát felemeled,és a teste elé tartod. Ha a lovad ismét túl gyors lenne,emeld magasabbra a pálcát.

14.Mi a sörénytépés,és hogyan kell csinálni?

Mielőtt befonjuk a sörényt,meg kell tépni.Ez azt jelenti,hogy a sörény aljából kihúzzuk a hosszú szálakat a sörényfésű segítségével.Egyszerre csak kevés sörényt tépj ki,különben fájdalmat okozol a lónak.

15.Hogy állítsuk meg a lovat istállóban,vagy zárt helyen ha nem ülünk a ló hátán?

Megállíthatjuk ha vállunkkal a szügyéhez és lapockájához támaszkodunk és kezünkkel az orránál fogva visszatarjuk. 

16.Mit tegyünk ha lovunk ágaskodik?

Vezetés közben:abban a pillanatban ,amikor az eleje a legmagasabban van,erős rántással figyelmeztessük.A lovat kantáron vezetjük elő,ha nyugtalan mozgassuk a zablát és szép szóval nyugtassuk meg.

Miközben a hátán ülünk: ne a nyeregbe kapaszkodjunk,hanem karoljuk át a nyakátmvagy kapaszkodjunk a sörényébe.Mikor mind a négy lábával a földön áll fogjuk meg a kantárat és tartsuk lent.Nyugtassuk meg.

17.Hogyan vizsgáljuk meg a ló szemét?

Húzzuk le az alsó szemhéját;az egészséges lovon a szem kötőhártyája halvány rózsaszín,váladékmentes és nedves.Ha elváltozást látunk,hívjuk ki az állatorvost.

18.Mekkora legyen az istálló?

Az istálló belső magassága minimum 3m20cm,maximum 4m50cm legyen.Etetőutas állásos lóistállóban egy lóállás szélessége 1m60cm-2m,hossza 2m80cm-4m legyen.A magasan elhelyezett takarmány a hátalakulásra kedvezőtlen,ezért fontos hogy ne tegyük túl magasra a takarmányt.A jászlat úhgy alakítsuk ki,hogy a ló kényelmesen elférjen,szabad mozágása legyen,a lába ne sérüljön meg,meg tudjon fordulni és le tudjon feküdni.

19.Hogyan adjuk fel a lóra a lótakarót?

Elöl kezd és hátrafeklé haladj!Finoman vesd át a takarót a ló nyakán,majd igazítsd a helyére!Kapcsold be az első csatot!Húzd meg a hevedert!Kapcsold be a hátsó csatot!

20.Hogyan vegyük le a lótakarót a lóról?

Hátul kezd és előre haladj!Kapcsold ki a hátsó csatot!Lazítsd meg a hevedert!Kapcsold ki az első csatot!Húzd előre a takarót és vedd le!

21.Hogyan díszítheted lovas szőrét természetes módszerekkel!

1.Négyzetes minták:

Csak egy sörényfésűre és egy szivacsra van szükséged.Először is alaposan  keféld le a lovat.Ezután nedvesítsd be a ló farán lévő szőrt egy nedves szivaccsal.(Azért a farán mert itt mutat a legjobban.)A sörényfésű segítségével alakíts ki különböző négyzeteket.Hogy a négyzetes minta megmaradjon használj természetes hajlakkot.Ha a lovas nem szereti a szagát,használhatsz hajzselét is.Ekkor viszont még azelőtt zselézd be a szőrét,hogy kialakítod a mintázatot.  

 22.Hogyan kell szárral vezetni a lovat?

Maradj a ló bal oldalán!A jobb kezeddel fogd meg a vezetőszárat a ló feje alatt,a bal kezeddel pedig markold meg a végét!

23.Hogyan vezesd kantárral a lovat?

Vesd át a szárat a ló fején,és tartsd a bal kezedben!A jobb kezed legyen a zabla alatt!Maradj a ló jobb oldalán!

24.Hogyan kösd ki a lovadat?

1.Biztonsági csomó:

Köss egy hurkot egy madzagból a fémkarikába (vagy oda ahova ki akarod kötni),és a vezetőszárat fűzd át a hurkon!Ezután a szár lelógó végéből csinálj egy hurkot a szár mögött is!Fogd össze a hurkot,és húzd át hátulról,a szárból kialakult másik hurkon!Húzd meg a hurok ló felöli végét,de a szár végét ne rántsd ki!Csak akkor húzd meg a szár végét,ha ki szeretnéd oldani a csomót!Ha a ló esetleg mégis el tudja magát szabadítani,a kötél végét vezesd át a hurkon!Ha ki akarod oldani a csomót,először ezt a végét kell kihúznod!

Oldalmenü
Naptár
Diavetítő